Védjük meg szervezetünket a káros hatásoktól. Hogyan?

 

A glutation (GSH) az egyik legfontosabb – mindössze három aminosavból álló –  víz-oldékony antioxidáns molekulánk.

egészség védelem

 

Természetes állapotában néhány gyümölcsben és zöldségben, továbbá növényi és állati szövetekben fordul elő, nagyobb mennyiségben pedig a fehérjetartalmú ételekben található meg.

Redukált formája egy szabad -SH csoporttal rendelkezik, mely nehézfém terhelés esetén fémionokat köt, oxidatív stressz esetén könnyebben oxidálódik, mint a sejt fehérjéi, így a stresszhatások elleni védekező reakciók egyik fontos komponense. Maga is gyökfogó tulajdonságú, de emellett részt vesz az aszkorbinsav és rajta keresztül az E-vitamin regenerálásában, a H2O2 és a lipid-peroxidok redukálásában.

Miért fontos a glutation (GSH) bevitel?

  • Mert leköti a szabad gyököket: a glutation rendkívül fontos szabad gyök-semlegesítő molekula. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert anyaga, képes kisöpörni a szabad gyököket testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Védi szervezetünket a radioaktív anyagoktól és UV sugárzástól. A test legerősebb gyógyító anyaga. A szabad gyökök keletkezése bonyolult és kiszámíthatatlan reakciók egész sorát indíthatják el a szervezetünkben, egyaránt károsíthatják a zsírokat, fehérjéket és a nukleinsavakat. A kémiai szabad gyökök túlzott termelődése végső soron mindig valamilyen betegségben nyilvánul meg, ennek a legsúlyosabb formája a rákos daganat kialakulása.
  • Mert lassítja az öregedést: ahogy öregszünk, védekező rendszerünk egyre kevésbé tud megküzdeni a folyamatosan keletkező szabad gyökökkel. A glutation hatástalaníthatja azokat a szabad gyököket, melyek összefüggenek az öregedéssel, és drámaian lelassíthatja annak folyamatát, és újjáépíti a roncsolódott sejteket. Ha hiányt szenvedünk a glutationban, akkor az öregedés folyamata felgyorsul.
  • Mert hiánya idegrendszeri betegségekhez vezethet: a glutation hiánya először az idegrendszert érinti, mely koordinációs zavarokhoz, majd később felismerő-képességünk csökkenéséhez vezet. Az eddigi kutatások alapján súlyosabb idegrendszeri betegségek kialakulásában, így például a Parkinson-kór, Sclerosis multiplex, Alzheimer-kór kialakulásában is szerepe van a glutation hiányának.
  • Mert immunerősítő hatású: mivel a glutation ilyen erős antioxidáns és immunerősítő, feltevések szerint segít megelőzni a rákot, különösen a májban, ahol a hatástalanított káros anyagok fő raktározása folyik. Egyre több a tudományos bizonyíték, hogy a glutation az emberi test egyik potenciális daganat elleni gyógyírja.
  • Mert gyulladáscsökkentő hatású: kimutatták a glutation gyulladáscsökkentő hatását, valamint felgyorsíthatja a regeneráció folyamatát. Ízületi gyulladásoknál kifejezetten pozitív hatású.
  • Mert méregtelenítő hatású: erős méregtelenítő hatása van, és megvédi szervezetünket a nehézfémek, a rengeteg gyógyszer, a sugárzás, a cigarettafüst, az alkohol és a szennyeződések káros hatásaitól.
  • Mert daganat ellenes hatású: emeli a daganatsejtek oxigén szintjét, ez idézi elő rákölő hatását, hiszen az oxigén a daganatsejteket megöli. Az oxidánsok hatására maga is károsodik, de a glutation reduktáz nevű enzim azonnal helyreállítja.

A GLUTATION lényegében pajzsként védi szervezetünket a különböző külső behatásoktól (pl. UV sugárzás, radioaktív anyagok, szabad gyökök, különböző méreganyagok stb.),melyek különböző betegségek előidézői lehetnek.