A természet titkos gyógyítója

“…nem létezik olyan betegség, amit ne gyógyíthatnánk múmijóval…”  (Tibeti “Négy gyökér tantra” gyógyászati könyv)

Mi lehet a múmjió, a titkos gyógyító titka?

Nehéz kérdés, hiszen a múmijó keletkezése a mai napig tisztázatlan. A múmijó feltáró vizsgálata – a kémiai és biokémiai tudományok egyre magasabb szintű fejlődésével – kb. 65 évvel ezelőtt kezdődött, titkára mégsem sikerült jutni. A világ tudósai különböző hipotéziseket állítottak fel eredetéről, amelyeket geológiai és biológiai eredetet feltételező elméletekre bonthatunk.

Többen úgy vélik, hogy a múmijó valamiféle “ásványi méz” vagy “kő-zsiradék”, míg a geo hipotézis képviselői a múmijó képződését bolygónk vulkanikus tevékenységével hozzák összefüggésbe. Vannak, akik az olaj egyfajta – különböző mikroorganizmusok által előidézett – bomlástermékének tekintik.

A biológiai eredet képviselői úgy tartják, hogy a vad mézgyűjtő méhek tevékenységének végterméke, mások szerint az eperfa nedve, vagy különböző állatok mumifikálódott váladéka.

Egy dolog biztos, hogy képződéséhez hirtelen nagy hőmérséklet változással járó, szeles, erősen napos, száraz körülmények szükségesek. Olyan helyek ezek, amelyek a vadállatok és a madarak számára is nagyrészt elérhetetlenek, és kedvezőtlenek még az olyan igénytelen növények életkörülményeire nézve is, mint a zuzmók. Ilyen nagy magasságokban (2600-3000 m) lévő mély barlangokból és hasadékokból nyerik a múmijót a tudományos kutatócsoportok.

Sok tudós azt a nézetet vallja, hogy a múmijó növényekből, rovarokból és emlősökből képződik oxigéntől mentes bomlással, továbbá néhány fa gyantájának és a vadméhek mézének polimerizációja következtében. Bizonyítást nyert az is, hogy a zuzmók és mikroorganizmusok élőhelyéül szolgáló ásványi rétegek szintén képesek múmijót létrehozni, amely különösen gazdag választékát tartalmazza a mikroelemeknek, aminosavaknak és vitaminoknak.

Ha kedvet kapnánk elmélyedni a témában, számtalan elméletről olvashatunk, a szakirodalom hosszan taglalja a különféle elméleteket. Hasonlóképpen a tudományos fejtegetésekhez a legendák számában sincs hiány, ami körüllengi a múmió keletkezését.

Nem volt egyszerű a választás, de ez állt hozzám a legközelebb: “A még ember nem járta magas hegyekben kőóriások “sírnak”. Könnyeik megdermedvén különleges hatású balzsammá válnak, mely minden betegség ellenszere. Nehéz rátalálni ezekre a “könnyekre”, de akinek megadatik ez a szerencse, a világ legerősebb és legegészségesebb emberévé válik.”

Említettem, a barlangok mennyezetén, falain, a sziklák repedéseiben képződnek a “kőcseppek”. Könnycseppekre emlékeztetnek ezek a kisméretű sztalaktitok, ezért nevezik “hegyek könnyének” a múmijót, de sok helyen sziklavérének, sziklagyöngyének és az öt szerv esszenciájának is hívják. Nevét a görög múmia szóra eredeztetik, amely “épen megőrzött test” jelentéssel bír.

Egy kis múmijó-történelem

Sok ezer éve ismerik, használják e csodás készítményt – behatóan foglalkozik vele már a Tibeti Négy gyökér tantra gyógyászati könyv is, a mongol gyógyászati elmélet is úgy tartja, hogy a múmijó 404 betegséget képes gyógyítani.

Az indiai kultúrkör bibliája, a Védák Könyve, de a kínai császárok egészséggel foglalkozó könyvei is megállapítják, hogy a múmió gyógyhatása messze felülmúlja a mai is igen sokra tartott ginseng-gyökér kedvező tulajdonságait.

Az ősi keleti leírások is a múmijó nagyhatékonyságú gyógyító erejéről tanúskodnak. A jelenleg is föllelhető több mint 70 gyógyászati könyv és tanulmány, gazdag ismeretanyagot tartalmaz az ókori orvosok által használt múmijó széles alkalmazási területéről. A kiadványok leírása szerint a “csodaszer” fokozza az emberi szervezet különböző szöveteiben lezajló regeneráló folyamatokat. Képes helyreállítani a eriferikus idegtörzsek és az agy elemzőközpontjainak csökkentett működését,  ezen kívül gyulladásgátló, méregtelenítő, általános erősítő tulajdonságokkal rendelkezik. A múmijót és annak használatát orvos dinasztiák kezelték családi titokként.

Arisztotelész is említést tesz róla műveiben, vizsgálta a hatását és feljegyezte a különféle felhasználási területeit is. “Az egyház is jól ismerte a múmiót, csakúgy, mint az orvostudományok legkiválóbb középkori képviselői: Avicenna, Paracelsus, Agricola, Quiricus, és még sokakat sorolhatnánk.

… A múmijó erejéről írt megfigyelés nyomán számos követője jegyezte fel tapasztalatait, melyek szerint a múmijó az egész test erősítő szere, különösen a szívre van jó hatással. Segíti a szervek funkcionális működését, jó hatással van a szexuális életre, emésztésre, keringési zavarokra és egy sor egyéb egészségünkkel kapcsolatos probléma megoldására.” (Dr. Danima Damdindorj)

A múmijó és a keleti gyógyítási rendszer összefonódása – néhány gondolat erejéig

A keleti hagyomány olyan ősi gyógyítási rendszert foglal magában, amely szerint minden ember képes megőrizni az egészségét, ha tisztában van a saját testi alkatával és annak működésével. A megfelelő egyensúly állapotát, tehát a jó egészséget elsősorban a táplálkozás, továbbá a gondolkodás, az érzelmi állapot és a tettek befolyásolják.

A gyógyítási szutrában így találjuk: “a test egészségben tartásához a középút választása szükséges. A középúton haladva az ember teste nem szenved hiányt, és nem halmoz fel ártó felesleget. Étkezzen mértékletesen, fékezze a vágyait, űzze el gondjait, ne erőltesse az öt érzékszervét túlságosan, takarékoskodjon az életerejével és kerülje a nagy érzelmi ingadozásokat”.

Az embert három különböző típusba sorolja testi és lelki tulajdonságaik alapján, de az érzelmi beállítottság is szorosan hozzátartozik. Van egy velünk született alkati típus, és ha úgymond kitérünk medrünkből és betegség üti fel a fejét, akkor szintén lesz egy “valamilyen” típusunk, amelyet egyénre szabott életmódbeli, táplálkozási, kezelési tanácsokkal sikerül visszaterelnünk.

Ez gyakran kevésnek bizonyul, így segítségért a természethez fordulhatunk. A múmijó is egy ilyen természet alkotta csodálatos képződmény, amelyet az emberiségnek szánt ajándéknak tartanak Mongóliában. A mongol, az indiai, a japán, a burmai múmijó általában minőségileg hasonlóak lehetnek, de az összetételük aránya különbözik egymástól.

A múmijó összetételének sokasága, és a kutatások hiánya miatt a kezelési tervek, javaslatok, inkább a több ezer éves hagyományon alapuló keleti gyógyászati elveken alapulnak. A múmijó különleges hatása révén mind tisztító és mind tápláló hatással rendelkezik. Így elsősorban az elemzavarodás által okozta betegségeket gyógyítja eredményesen. Ezért írják a szutrákban hogy “…a mumijó khii, shar, badkan zavarodása által okozott 404 betegséget képes gyógyítani…”.

A kezelési javaslatok a keleti gyógyászaton alapulnak

A múmijó azon ritka tulajdonságú alapanyagok közé tartozik, amely mind a hat ízt tartalmazza egymagában, ezért mind a hat íz gyógyító hatásával rendelkezik. Ezenkívül még magában hordozza a gyógynövények, és az összes gyógyhatású anyagoknak a nehéz, az olajos, a hideg, a tompa, a könnyű, az érdes, a forró, az éles minőségeit. Így képes egyensúlyba hozni a három elem alaptulajdonságait, és meggyógyítani különböző betegségeket.

Aki tiszteletben tartja saját életét, annak tiszteletben kell tartania a természetet és annak törvényeit is, mert az egészséges, boldog élet alapja maga a természet tiszteletben tartása. A bölcs mongol mondás szerint: “a betegségeket a természet ereje gyógyítja, az orvos csak annak a jutalmát kapja meg”.

A múmijó hatása

A legszélesebb gyógyító spektrummal rendelkezik, de allergikus, toxikus hatása nem ismeretes. A mai napig misztérium övezi a múmiót, de az bizonyított, hogy “átlagban” (utaltam már lelőhelyüktől függő különbözőségükre) 26 mikroelemet, 10 fémoxidot, 6 aminosavat, természetes szteroidokat, foszfolipideket, egy sor vitamint, olajokat és más biológiailag aktív anyagot tartalmaz.
Gazdag huminsavban, amely többek között segíti a sejtanyagcsere folyamatát, a sejtlégzést, hasonlóan az elektrokémiai egyensúly eléréséhez, semlegesíti a mérgező anyagokat.

A teljesség igénye nélkül (!) felsorakoztatnék néhányat azon területek közül, ahol már bizonyított:
– szabályozza a hormonháztartást;
– női bajokra, méhfibróma és mióma kezelésénél is sikeres;
– fokozza a termékenységet;
– cukorbetegség esetén;
– növeli a máj méregtelenítő képességét;
– agyi vérkeringést fokozó, memóriát javító, feszültségoldó hatása szintén bizonyított.
– kedvezően befolyásolja az enzimek és az immunrendszer működését, segíti a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartását;
– segít a vérrögképződés okozta problémák leküzdésében;
– segíti az idegsejtek, a szívizom és más szövetek gyorsabb regenerációját;
– izomsorvadás és daganatos betegségek kezelésében is alkalmazható (az eset súlyosságától függően);
– osztrák kutatás, hogy azoknál a kemoterápiát kapott betegeknél, akik a kezelés alatt szedték a múmiót, 80%-os javulást regisztráltak    azokhoz képest, akik nem fogyasztották;
– külön tanulmányok szólnak a vérképző rendszeri betegségek, a törések, a fekélyek, a sebek kezelésében elért eredményekről;

A fenti leírás szerint a Múmijó golyó igazi csodabogyónak tűnhet, de úgy gondolom, csodaszerek nem léteznek. A megfelelő táplálkozás, a helyes, természetközeli életmód,  a helyes gondolatok, megfelelő beszéd és helyénvaló cselekedetek a morális értéken kívül az elsődleges és legfontosabb, amit magunkért tehetünk, hogy harmóniánkat megtartsuk. A Múmijó – a tapasztalat mondatja velem –  egy plusz segítséget ad, hogy megtarthassuk egészségünket, és támogassuk a gyorsabb gyógyulást, ha kibillenünk egyensúlyunkból.