Természetes progeszteron 

Progeszteronból ellentétben az ösztrogénekkel, csakis egyetlen egy hormonunk van. Ez maga a progeszteron. A progeszteron neve a funkciójából származik: promoting gestation. Vagyis a terhesség elősegítése a fő feladata. A progeszteron az egyik nemi hormon a kettőből (a másik az ösztrogén), amit a termékeny korban levő nő petefészkei termelnek, a női ciklus meghatározott szakaszában. Pontosabban az a hormon, amit a sárgatest termel.  Az érett tüsző sárgateste. Innen ered a másik neve: sárgatest hormon. Progeszteron termelődik mindkét nemnél kis mennyiségben a mellékvesékben, valamint férfiaknál a herékben.

osztrogenbomba

A progeszteronnak több fontos feladata van. Felelős a magzat túléléséért és fejlődéséért. Terhesség esetén megtartja a méhnyálkahártyát, ezáltal a terhességet. Felelős a libidóért  a peteérés alatt. Előfutára más szteroidhormonoknak. Maga a progeszteron egy koleszterinszármazék.

A sárgatest fejlődésével és az ovulációval a progeszteron termelés gyorsan emelkedik, a napi 2-3 mg-ról, átlagosan 22 mg/nap-ra. A legnagyobb mennyiség, amit a szervezet progeszteronból naponta megtermel, kb. 30 mg/nap. Ezt a mennyiséget durván egy héten át produkálja a szervezet, az ovuláció után a 26. ciklus napig. Az ovuláció után 10-12 nappal, ha nem történt meg a megtermékenyülés, a progeszteron termelődése drasztikusan lezuhan és ez a hirtelen progeszteronszint esés kiváltja a menstruációs vérzést.

A terhesség alatt a progeszteron termelésének feladatát átveszi a placenta, amely napi 300-400 mg-ot is elérheti a terhesség harmadik harmadában. Ez egy lenyűgöző mennyiség, főleg ha arra gondolunk, hogy más hormonok termelődésének a  napi mennyisége mikrogrammban mérhető.

A progeszteron nem oldódik vízben, csak zsírban. Ezért ugyanúgy hordozó molekulákra, zsírszállító fehérjékre (CBG) van szüksége, mint a hasonló felépítésű koleszterinnek. Ezért csak kevés szabad progeszteron  cirkulál a vérplazmában, hozzávetőlegesen 2-10%. A felesleges progeszteront a szervezet a vérrel elszállítja a májba, ahol lebomlik, majd az epével és a vizelettel távozik a szervezetből.

A progeszteron hatásai, szerepe a szervezetben

 • természetes antidepresszáns
 • normalizálja a véralvadást
 • véd a mellráktól
 • véd a méhráktól
 • előfutára a kortikoszteron termelésnek
 • elengedhetetlen az embrió túléléséhez, fejlődéséhez
 • normális oxigénszintet hoz létre a sejtekben
 • normalizálja a cink- és rézszintet
 • stimulálja a csontépítő sejtek (oszteoblaszt) tevékenységét
 • elősegíti a pajzsmirigyhormonok hasznosulását
 • megtartja a szekréciós méhnyálkahártyát (vagyis azt a méhnyálkahártyát, ami felkészült arra, hogy megtartsa és táplálja az embriót)
 • segít, hogy a testzsírból energiát nyerjünk
 • elősegíti a vizelet kiválasztást
 • véd a mellfibrómáktól (kicsi vagy nagy fájdalmas csomók a mellben)
 • élénkíti a libidót

Természetes progeszteron előállítása

A természetes progeszteron előállítható laboratóriumi körülmények között is. Valójában mégis természetes progeszteronnak nevezzük azt is, amit laboratóriumban állítanak elő. Miért? Miért fontos itt kiemelnünk, hogy természetes progeszteron? Mert ez valóban olyan molekula szerkezettel rendelkező progeszteron, mint amilyen a saját testünkben megtalálható.

A mesterséges, vagy másképp mondva szintetikus progeszteron elnevezése: progesztin, vagy gesztagén. Amit szintén laboratóriumban állítanak elő. De ezeknek a progeszteron-szerű mesterséges hormonoknak a molekula szerkezete nem egyezik meg ez emberi testben található hormon molekula szerkezetével, csak hasonló ahhoz. Ezek a gesztagének találhatóak meg pl. a fogamzásgátló tablettákban. Így ha azt írom progeszteron, akkor csak és kizárólag természetes, test-azonos progeszteronról beszélünk. Ha azt írom gesztagén, vagy progesztin, akkor mesterséges hormonról van szó.

Hogy mi a különbség köztük? Mesterséges és természetes progeszteron között? Óriási!

A növényekből származó természetes progeszteront nem azért nevezzük természetes progeszteronnak, mert ebben a formában fordul elő bizonyos növényekben. Tehát nem a természetből származó növényi kivonatról beszélünk. Egyetlen növény sem tartalmaz a világon olyan progeszteront, amely kémiailag megfelel az emberi progeszteron felépítésének! De sok növény, mint pl. a Yamgyökér (Dioscorea villosa), barátcserje (Vitex agnus castus), tartalmaznak úgynevezett progeszteron előfutárokat, amelyekből egyszerű kémiai eljárással előállítható természetes progeszteron.

Léteznek olyan progeszteronhoz hasonló növényi szterolok, úgynevezett szaponinok, amelyekből hidrolizációval kétfajta szapogenint (sarsasapogenin, diosgenin) állítanak elő. Ezek a fő forrásai a természetes progeszteronnak. Így mint látjuk, növényi szaponinból aránylag egyszerű eljárással előállítható a természetes progeszteron. Diosgenin a neve annak a szapongeninnak, amit erre a célra leggyakrabban felhasználnak. Ezt a diosgenint a mexikói Yamgyökérből (Dioscorea Villosa) nyerik. A diosgeninből test-azonos progeszteront állítanak elő laboratóriumban, majd mikronizálják. A mikronizálás azt jelenti, hogy olyan kezelésnek vetik alá a progeszteront, hogy a molekulák csak kis kötéseket képeznek. Így ezáltal a krémben való felhasználása könnyebbé válik, a pici molekulák könnyebben átjutnak a bőrön. A krémben való felhasználásnak az előnye a könnyebb, jobb adagolás. Így az adagolást könnyebben személyre lehet szabni.

A természetes progeszteron ezen kívül forgalomba kerül kúpok, injekció, vagy tabletták formájában is.

Az emberi szervezet képtelen növényi szaponinból progeszteront előállítani.

Tehát még egyszer a pontosság kedvéért: A természetes hormonok nem azáltal jellemezhetőek, hogy a zöld mezőn, vagy a fákon nőnek! Hanem azáltal, hogy a természetes progeszteron molekuláris, kémiai szerkezete tökéletesen megegyezik a női test által termelt progeszteron kémiai szerkezetével.

Természetes progeszteron használata

Az ösztrogén túlsúlya a szervezetben a progeszteron ellensúlya nélkül egy egész sor szimptómához vezethet. Így a progeszteronnak nagyon sok pozitív hatása van,  többek között véd az ösztrogén mellékhatásaival szemben. Az ösztrogén összes kellemetlen mellékhatása ellen védekezhetünk a hormonrendszer újbóli egyensúlyba hozatalával. Ez alatt pedig azt értjük, hogy a progeszteron-szint a szervezetben egy egészséges szintre emelkedik.

Miért használjunk krémet a progeszteron szervezetbe juttatására? Miért nem orálisan visszük be? Hiszen a krémben való felhasználás valóban furcsának tűnik, mert hozzá vagyunk szokva hogy legtöbb gyógyszert szájon át vesszük be, vagy injekciót kapunk.

Azt tudnunk kell, hogy a nemi hormonok pici zsírban oldódó molekulák, ezért a bőrön keresztül jól felszívódnak. Tulajdonképpen sokkal jobban, mint orális úton. Ha valaki pl. tapasszal 0,05 mg ösztradiolt juttat a szervezetébe hetente kétszer, akkor az ennek megfelelő orális dózis 1 mg lenne naponta. Ez pontosítva azt jelenti, hogy 0,1 mg bőrön át felvitt hormon hatásához, 7,0 mg-ot kell szájon át bevenni. Vagyis bőrön át hetvenszer jobb a felszívódás, mint orálisan. Ez a különbség abból adódik, hogy a májban a hormonok lebomlanak. Így az orális módszer a májat is nagyon leterheli. Ez a bőrön való, transzdermális alkalmazás esetén nem áll fenn, vagyis egyben kíméletesebb és hatásosabb módszer.

Hova hordjuk fel a krémet? Mindenhova lehet kenni, arca, nyakra, mellekre, tenyérre, talpra, belső combra, karok belső részére, hasra. Helyileg, lokálisan is lehet alkalmazni a fájdalmak helyén. Ahol vékony a bőr, ott a legjobb felvinni. Váltogassuk a helyeket, ahova krémet kenjük, ne mindig ugyanoda kerüljön, így maximális felszívódást érhetünk el. A progeszteron szállítása a szervezetben a következő módom történik: először a bőr alatti zsírréteg veszi fel a hormont, majd a vérkeringés segítségével eljut a test egészébe. A progeszteron krém alkalmazásának a kezdetén, a progeszteron először a zsírraktárakba jut el, ahol tárolódik, vagyis a zsírraktárak a szervezetben elnyelik a bekerülő progeszteront. Ez a folyamat 2-3 hónapot vesz igénybe. Majd amikor a zsírraktárakban a progeszteron szint kiegyensúlyozott lesz, akkor a progeszteron szint emelkedése már a vérből is kimutatható lesz.

Mivel a progeszteron hormon az ovuláció előtt csak igen kis mennyiségben van jelen a női szervezetben, ezért körültekintést igényel az alkalmazása. Magát a progeszteront túladagolni nem lehet. Elég ha csak arra gondolunk, hogy a terhesség harmadik harmadában a placenta progeszteron termelése elérheti a napi 300-400 mg-mot is.

Forrás:

Molnár Adél “Gluténmentesen,Egészségesen”

John R. Lee – Natürliches Progesteron – Ein bemerkenswertes Hormon

Verena Rosar – Natürliches Progesteron – Der alternative Weg bei Hormonproblemen

Szatmári Örs – Magzatvédő Társaság