Tények a várandósság alatti masszázsról (olv idő: 90 mp)

A keringés folyamatos fenntartása a várandósság idején még fontosabb, mert a baba keringése függ az édesanya keringési állapotától. A keringés beindítása pedig automatikus öngyógyítást, jobb létet indít be a szervezetben, ahol a fájdalom csillapítása is megindul ezzel egyidőben.

Miért fontos ez?  Mert a relaxin hormon már a terhesség elejétől elkezd termelődni a hölgyek testében. A végső segítsége e hormonnak kétségtelen (szülés kitolási szakasz), de a 9 hónap alatt sok fájdalmat tud generálni lazító hatása egyéb területeken.

Ugyanis minden ízületet, szalagot, csontot, izmokat elkezd lazítani. Ez azt jelenti, hogy még azoknál a hölgyeknél is előfordulhatnak erős testi-, akár csontig hatoló fájdalmak, akik esetleg pilates-, gyógytorna-, jóga-, gerinctréning segítségével már jóval a terhességük előtt foglalkoztak és a tornák által erősítették mély izmaikat. Ez továbbra is fontos tényező marad az egész várandósság idején.

A fájdalom mértéke egyénenként változó lehet.

Masszázs az első trimeszterben maximum a felső háti szakaszon megengedett, hiszen a vérkeringés fokozása révén méreganyagok szabadulnak fel, melyek a testből a nyirokmirigyeken keresztül távoznak. Ezért a lábak, karok átmasszírozása már túl sok lenne a kismamának.

Ugyanis: A baba, mint magzat megtartása veszélybe kerülhet, ha ennél több területet masszírozunk, mert a babát a testnek be kell fogadni. Az immunrendszer automatikusan legyengül az első trimeszterben, hogy sokkal kevesebb „testet” tartson idegennek, mint sem tartana, ha nem lenne a kismamában magzat.

Ergo más lesz a testen belüli információ áramlás, melynek célja a magzat megtartása-, életben tartása.

Ha erős masszázzsal avatkozunk a kismama megváltozott információ áramlásába, akkor a test a vérkeringés fokozása révén idegen anyagnak érzékelve a magzatot vetélés jöhet létre.

Enyhe gyógytorna és enyhe felső háti szakasz masszázsa végezhető az első trimeszterben, de semmiképp se erőteljes mozdulatok végzése.

Utána is fontos, hogy az édesanya fájdalom küszöbének és közérzeti állapotának megfelelően legyen a masszázs erőssége beállítva. Mindig van egy szakemberi ajánlás, de a leendő édesanya érzékelése és a visszajelzései a legfontosabb tényezők.