Otthoni Praktikák

Hátfájás:
Ennek több fajtája létezik, de nézzünk egy általános példát, mikor is egy stresszesebb nap után hazaérve észlelhetjük, hogy felső háti szakaszunk iszonyatosan fáj, mert az izmok a stressz hatására megfeszülnek és izomcsomók alakulhatnak ki egy idő után, ha ezt nem kezeljük azonnal.

A stressz mértékétől függően pár napi nyújtógyakoralatot biztosan alkalmaznunk kell ilyen esetekben, ha eredményt akarunk elérni.

 

Megoldási lehetőségek:

 1. Először is húzd ki magad és figyelj a tartásodra egy tükör nagy segítség lehet ebben.
 2. Állj meg a nyitott ajtóban, és tedd oldalt a karjaidat az ajtófélfára váll magasságban. A felsőtested egyenesen tartva lépj előre egy lépést! Ezzel megnyújtod a mellizmokat, melyek sokszor megrövidültek, túlfeszítettek és emiatt húzzák a vállakat előre.
  Közelítsd a lapockákat!
 3. Állj fel, húzd hátra és lefelé mindkét lapockádat, egyszerre! Állj büszkén, mellkas ki (de maradjon az alsó háti szakasz felett, ne told elé!). Áll felemelve, fej előre néz. Dolgozzanak a haránt hasizmok is, segítsenek megtartani a pozíciót.
 4. Valamint a domború és homorú hát formáját váltogatva még lehet enyhíteni a fájdalmon:

FIGYELEM: Több időt töltsünk egy-egy pózban, azaz 10-15 másodpercet minimum.

A nyújtás maga legyen kb. 10 perc.

Amennyiben komolyabb problémáról van szó, azaz például a pilates és a jóga alkalmazása sem segít a fájdalom enyhítésében, akkor érdemes felkeresnie minket.  Kapcsolat menüre KATT!

A pilates és a jóga a masszázs tevékenységet nem helyettesíti, hanem kiegészíti azt, sőt ezen módszerek együttes alkalmazásának jótékony hatásai megsokszorozódnak.

 

Derékfájdalom

Ez a típusú fájdalom helyes testtartással és megfelelő mozgáskultúrával  (pilates-, jóga) megelőzhető.

Ha hajlamosak vagyunk a derékfájásra és tudjuk azt, hogy minek a hatására vagy terhelésére szokott előjönni, akkor próbáljuk meg minimalizálni a kiváltó tényező alkalmazását is.

Leggyakoribb kiváltó okok: meghúzódott hátizom-, vagy gerincízületi szalagok, valamint a túlságosan összenyomott porckorongok és a túl kemény, görcsös gerinckörnyéki izmok , melyek nem megfelelő felemelés, egyéb terhelés vagy egy hirtelen rossz mozdulat következtében alakulnak ki. A kviáltó okot azért érdemes tisztázni, mert a terápiás kezelés attól függően változhat.

Megoldási lehetőségek:

 1. Helyes ülés elsajátítása:

VAGY még jobb fitball labdán így ülni:

 

 1. Az alábbi polifoamon történő lassú gördülő önmasszázs is segíthet:
 2. B1 vitamin pótlása nagy mértékben befolyásolja a derék érzékenységet. Ha már az érzékenységet érzed, akkor érdemes 1 hetes B1 vitamin kúrát csinálnod. Majd fenntartó adag lehet heti 3 kapszula 3 hónapig.
 3. Amennyiben a derékfájdalom 10-es skálán 5-, 6-os vagy annál nagyobb erősségű, akkor mindenképpen érdemes szakértői konzultációt egyeztetni, mert a vizsgálat segíthet a kiváltó tényezőt is megtalálni, továbbá a kiváltó tényezőtől függően eltérhetnek a kezelési módozatok.
 4. Kinesio tape terápia családon belüli betanulásával is hatékony és hosszú távú segítséget tud adni magának.

 

 

 • Szúró váll fájdalom esetén teendők:

 

 1. A fájdalom mértékét meghatározni egy 10-es skálán.
 2. Az oka lehet: ízületi folyadék hiány, izomban lévő görcs-, feszület-, gyengeség-, vagy csomó.
 3. Ezekben az esetekben nem érdemes masszázst gép formájában alkalmazni.

Megoldási lehetőségek:

Ha 10-es skálán a fájdalom erőssége nem több, mint 4.

 1. Minden irányba mozgassa át a váll ízületet.

Ugyanis a mozgás ízületi folyadékot termel.  Jegyezze fel magának, hogy mely pontokon fáj, mert ez később hasznos lehet.

Az átmozgatást, váll és karkörzést egy napon belül többször is végezze el.

Figyelem csak akkor, ha nem jár nagyobb fájdalommal és jó érzést kelt.

 1. A hyaluronsav és MSM kapszula szedése nagy segítséget nyújt ha ízületi folyadék hiánya okozza a fájdalmat a vállában.

 

 1. Térd fájdalom kezelése:

 

Ennél a fájdalomnál a sport tevékenységet és terhelést kerüljük addig, míg valamelyik szakértőnkkel nem vette fel a kapcsolatot.

A térdet leggyorsabban kinesio tape ragasztással lehet hatékonyan regenerálni.

A kinesio tape kezelési tervet az első konzultációs időpont esetén határozza meg a szakértő, aki:

 • felveszi az anamnézist
 • majd tájékoztatja az ügyfelet a kezelési tervről
 • a kezelést a szakértő is végezheti a megbeszéltek szerint
 • TOVÁBBÁ lehetőség van kinesio tape ragasztás betanulására is, amikor is egy családtag/barát elkíséri az ügyfelet és megtanulja a ragasztási formát alkalmazni.