Mulligan manuálterápia

Ezt a terápiás módszert egy máig élő gyógytornász, Brian Mulligan dolgozta ki. Mulligan elmélete, hogy a fájdalmas mozgás és a mozgástartomány beszűkülés egy minimális ízületbeli eltérés miatt alakul ki, és ha ezt a pozicionális hibát korrigáljuk, akkor az ízület optimális helyzetbe kerül, így fájdalommentessé válik a mozgás.

Irodai gyógytorna

A kezelés mindig mozgásvizsgálattal, teszttel kezdődik, majd a gyógytornász egy minimális csúsztatást végez az adott ízületben, ezután megkéri a beteget, hogy végezze azt a mozgást, ami eddig fájdalmas volt. A módszer sajátossága, hogy a páciens folyamatos visszajelzést ad a mozgás minőségéről, a fájdalom mértékéről, így a gyógytornász és

a páciens közös munkával éri el a minőségi javulást. Tekintettel arra, hogy ez egy nagyon minimális korrekció, és folyamatos a kommunikáció a terápia során, ezért szinte bármilyen kórképben alkalmazható. Mulligan nem kórképekben, hanem funkcióban gondolkozik, ami azt jelenti, hogy terápiája lehetőségét nem zárja ki sem gerincsérv (discus hernia), sem olyan reumatológia megbetegedések, mint pl. a rheumatoid arthritis vagy a Bechterew-kór (SPA), ami nagy megkönnyebbülés, hiszen ilyen betegségekben a hagyományos gyógytorna korlátok közé szorul.

A terápia nem csak mozgásbeszűkülésre, fájdalomra hatékony ellenszer; az egyik legkiválóbb módszer a teniszkönyök/golfkönyök kezelésére, vagy akár a nyaki gerinc okozta szédülés, migrén, fejfájás felszámolására.

Fontos szerepet kap az önterápia is. A gyógytornász megtanítja a pácienst a házi feladatra, melyet minden nap el kell végezni, hogy az eredmény tartós legyen, így akár élethosszig tartó javulást érhetünk el.

Mivel a módszer nem csak egy bizonyos struktúrára hat (csont, izom, szalag, ideg, stb.), hanem mindegyikre, így komplex funkcionális kezelés jön létre.