Megfázás, nátha

Idézet a “Mit árul el a betegséged?” című könyvből:

MEGFÁZÁS:

A megfázásos állapot számos jelképes értelmű tünetből áll össze, melyeket az alábbiakban egyenként veszünk sorra.

A betegnek bedugul az orraOrrát fújó fiatal nő

Valamivel torkig lett, az orra bedugult, a légzés és rajta keresztül a külvilág dolgainak érzékelése akadályoztatva van. A beteg többé nem hajlandó, de nem is képes arra, hogy újabb problémákkal megbirkózzon.

Fáj a feje

Az a rengeteg dolog, ami a megfázásos beteget elárasztja, akkora fejtörést okoz neki, hogy semmit se képes befogadni.

Berekedt, nem tud beszélni

Zavar lép fel a nyelvi kommunikációban. A beteg vagy nem akar kapcsolatba lépni a környezetével, ami torokgyulladása következtében most már lehetetlenné is vált, vagy torokfájása annak a jele, hogy a külvilág dolgai helyett inkább saját belső világával kellene foglalkoznia. A torokgyulladás a beteg számára lehetővé teszi, hogy társának jelképes értelemben „odahörögjön” valamit.

A mandulák megduzzadtak

A beteg nyelési nehézségekkel küszködik, nem tud vagy nem akar valamit lenyelni, elfogadni.

Összességében a megfázás lehetőséget teremt a betegnek arra, hogy egy időre távol tartsa magát a környezetétől („Ne gyere túl közel hozzám, különben te is megkapod!”), míg problémáját nem sikerül tisztáznia. Másfelől viszont a megfázással járó tünetek gyakorlatilag meg is akadályozzák, hogy elvesszen a külsőségekben.

Foglaljuk össze

A megfázás jelzi nekem, hogy belsőleg hideggé váltam, hiányzik belőlem a melegség, mivel az értelmem, s nem a szívem szerint éltem. Rákényszerít, hogy önmagammal foglalkozzam, törődjem végre a magam dolgával, ne nyeljek le többé olyasmit, ami nem felel meg nekem.

Világosan mutatja: „Tőlem idegen mércéhez igazodtam, valami ismeretlent fogadtam be. Ez az ismeretlen nincs összhangban velem. Legyengített.”

Hagytam, hogy számomra helytelen magatartásukkal mások megfertőzzenek. Most viszont szembefordulok ezzel az idegen magatartással, mert nincs összhangban valódi énemmel, ellenkezőleg, meggyengíti. A megfázás tudomásomra hozza, hogy nem bízom önmagamban, nincs hozzá bátorságom, hogy tulajdon lényemmel összhangban, helyesen cselekedjek. Testem megkísérli, hogy megszabaduljon az idegentől. Eddigi magatartásomra „megorroltam”, „valamit odahörgök magamnak”, „torkig lettem” azzal, hogy megtagadom tulajdon lényemet. Minden idegen dolgot ki akarok köhögni magamból, kitüsszenteni és szabad folyást engedni neki. Az idegenség viszont bennreked és meggátolja, hogy világosan gondolkodjam, megakadályozza, hogy továbbra is csupán értelmemre hallgatva éljek.

Megfázás: felhívás, hogy többet foglalkozzunk önmagunkkal, tanuljunk meg lazítani, tartsuk távol magunkat minden számunkra idegentől és hamistól

Amit tenni kell

A betegnek foglalkoznia kell önmagával, csakis a saját dolgával kell törődnie. Meg kell vizsgálnia, miért nem képes felmelegedni. Ajánlatos lenne elgondolkodnia, mit is akar voltaképpen elmondani, és „ki kellene tálalnia” mindazt, amit eddig elhallgatott. Meg kellene mutatnia, mire gondol valójában, és megvizsgálni, milyen mértékben fogadott magába tőle idegen dolgokat, mennyiben nem bízott az intuíciójában. Egy további lehetséges kérdés: „Mely téren korlátoztam, tagadtam meg önmagam?”

A torkunk kapar és fáj, mert nem vagyunk hajlandók továbbra is lenyelni az idegen dolgokat. Aki szereti önmagát és szívének hangjára figyel, azt örökre elkerüli a hamis és idegen.

NÁTHA

A nátha kialakulásának lelki háttere könnyen felismerhető, elegendő csupán a külsőleg megnyilvánuló jelekre figyelnünk. Az embernek bedugul az orra, azaz „torkig van” valamivel. A nátha mindig olyan helyzetben jelentkezik, amikor az illető túlterheltnek érzi magát és indokot keres a visszahúzódásra, mivel jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a számára kellemetlen követelménynek eleget tudjon tenni. Mindenki megérti, ha az ember ilyen állapotban visszavonulni kénytelen. Végül is fáj a feje, csöpög az orra, könnyezik a szeme, s a test mindenre ingerülten reagál. Ezek a testi síkon jelentkező szimptómák nagyon is világosan utalnak rendkívüli érzékenységünkre. Ha valaki mégis közel merészkedne hozzánk, egy tüsszentéssel távolságtartásra intjük, vagy éppen „odahörgünk neki” valamit.

Nátha: torkig vagyok valamivel; a dolgok „megindultak”; belső tisztulási folyamat

Fordított értelemben viszont a megfázás – az ember felfokozott kapcsolatteremtő képessége esetén – rákényszerít arra, hogy bizonyos távolságot tartsunk a többiektől és sokkal jobban odafigyeljünk önmagunkra. A mandulák megduzzadása is arra utal, hogy többé nem tudunk és nem is lenne szabad mindent lenyelnünk, inkább valódi lényünk valóságában kellene élnünk ahelyett, hogy külsőségekkel tömjük tele magunkat. A nátha mindenesetre szabad folyást enged valaminek, belső „tisztulásra” kerül sor, amiből test és lélek egyaránt megerősödve kerül ki – míg előbb-utóbb ismét torkig nem leszünk valamivel.”

Forrás: Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged?

TOROKFÁJÁSRA : torokfájás

Ez az egyszerű technika már rögtön az elején képes torokfájásunkat enyhíteni. Egyszerűen térdeljünk le a földre, és könnyedén üljünk rá sarkunkra, majd kezünket ujjainkkal szétterpesztve helyezzük térdünkre. Ezután vegyünk egy mély lélegzetet, és a kilégzéssel egy időben jó hosszan öltsük ki nyelvünket, mintha csak állunkat szeretnénk megérinteni annak hegyével. Miközben ezt tesszük, feszítsük meg ujjainkat, és düllesszük ki szemünket. Tartsuk meg ezt a megfeszített testhelyzetet néhány másodpercig, majd ismét lazítsuk el magunkat. Ismételjük meg a gyakorlatot négy vagy öt alkalommal, és meglepődve fogják érzékelni, hogy torokfájásuk eltűnt. Ez az ősi módszer vértöbbletet hoz létre szervezetünkben, illetve megerősíti izmainkat és hangszálainkat.

TIPP:  Egy kevés almaecetet felhígítani vízzel és azzal gargalizálni ez segít elpusztítani a baktériumokat. Ezt a módszert pl tüszős mandula gyulladásnál is alkalmazhatjuk. (bármilyen ecet megfelelő tud lenni erre a célra )

MIT FOGYASSZUNK?

Az emberek évezredek óta használnak mézet és citromot a megfázás tüneteinek enyhítésére. A méz méregtelenítő, immunerősítő és antioxidáns ereje kombinálva a citrom magas C-vitamin tartalmával és vírusölő, antibakteriális hatásával gyógyírt jelenthet a torokfájás enyhítésére. A méz és a citrom is veszít melegítés által az értékes összetevőiből, így ha teheted ne keverd forró teába!

Ginszeng  és gyömbér – vissza az ősi gyökerekhez

ginszeng fokozza a fehérvérsejtek termelődését, valamint serkenti a immunrendszer hatékony működését. Gyökerét évszázadok óta használják a Távol-Keleten – legfőképpen szellemi és fizikai erőnlétfokozó tulajdonsága miatt, de afrodiziákumként is ismert.

Az aromás gyömbér nem csak fűszer, hanem igazi gyógynövény is. Magas illóolaj tartalmának köszönhetően ez az ősi csodaszer kiváló görcsoldó és fájdalomcsillapító, valamint az emésztőrendszerre is jótékony hatással bír. Az influenzás időszakban leginkább immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt fogyasztják.

A cink immunrendszerünk számára az egyik legfontosabb ásványi anyag

A megfázás kezdeti szakaszában a cink segít lerövidíti a tünetek jelentkezésének idejét, így csökkenti a kellemetlen panaszokat. Táplálékkiegészítő formájában is szedheted (csak rövidebb ideig, mert túladagolható, és befolyásolhatja más anyagok felszívódását), de sok természetes forrás közül is választhatsz amit én személy szerint jobban ajánlok. Nagyobb mennyiségű cinket találhatsz például a mandulában, a vörös húsokban, a májban, hüvelyesekben és a tojásban is.

Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a fehérvérsejtek termelődésében, amelyek a szervezet védelmét hivatottak ellátni.