Sport masszázs

A sportmasszázs célja többféle lehet, attól függően, hogy sportolás (v. aktív mozgás: túrázás, nehéz fizikai munka, stb) előtt, vagy után vesszük igénybe.

A sportmasszázs széles körben elterjedt, nyugati hagyományon alapuló masszázsfajta. Leginkább a svédmasszázshoz hasonlító, ám annak egy sokkal erőteljesebb, intenzívebb, a mélyizomzatra kiható változata.

A sportmasszázs során alkalmazott masszázstechnika nem a simító, gyengéd mozdulatokból áll, hanem erősebb dörzsölő, gyúró, ütögető fogásokat alkalmaznak.
A rendszeresen végzett sportmasszázs a fizikai kondíció javításának kiváló módja, mely hatásánál fogva férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlható.

 

A sportmasszázs célja:

A sportmasszázs célja többféle lehet, attól függően, hogy sportolás (v. aktív mozgás: túrázás, nehéz fizikai munka, stb) előtt, vagy után vesszük igénybe.

A sporttevékenységek előtti masszázs lényege, hogy a feszülő, letapadt, merev, görcsös izmokat felszabadítsák, ezáltal azok rugalmasak, ellenállóbbak, terhelhetőbbek legyenek. Az intenzív masszázs felkészít a testmozgásra, hatására jelentősen növekszik izomzatunk teljesítménye, és csökkennek a sérülések esélyei.
A sporttevékenység utáni masszázs célja a regenerálás, amely két fő szakaszból áll: Közvetlenül az izmok terhelése után végzett masszázs célja, hogy a megterhelt szövetekből a salakanyagok mielőbb eltávozzanak. Javasolt ilyenkor nagyobb mennyiségű folyadékot fogyasztanunk. A felgyülemlett tejsav eltávolításával elkerülhetjük az izomlázat. Majd az ezt követő (pl. edzések közötti) masszázsok jelentősége, hogy az izmaink regenerálódjanak, és a megfelelő izomtónusunk visszaálljon.
Izomlazító krémek alkalmazása

A sportmasszázsnak jó kiegészítői az izomlazító sportkrémek, sportbalzsamok, gélek melyeket használhatunk bemelegítésre, és/vagy az izomláz csökkentésére. Ezek a speciálisan kifejlesztett készítmények serkentik az izmok vérkeringését és oxigénellátását, tehát használatukkal a masszázs eredményét tovább fokozhatjuk. Jó szolgálatot tesznek akkor is, ha nincs lehetőségünk masszőrhöz fordulni.

 

A sportmasszázs további hatásai

 • Csökkenti az izmok duzzanatait.
 • Gyorsítja a sportsérülések gyógyulását, a sérülések utáni
  regenerálódást.
 • Megszünteti az izomgörcsöket.
 • Csillapítja a merev izmok okozta fájdalmakat.
 • Nyugtató hatású, segít megszüntetni a fáradtságot,
  kimerültséget.

Kinek javasolt?

 • Intenzív sportolóknak mindenképpen szükségük van a (előtti és utáni) sportmasszázsra.
 • Akiknek izmaik egyéb tevékenységtől erőteljesen használatnak vannak kitéve.
 • Mozgásszegény életmódot folytatóknak, a lemerevedett izmok felmozgatására.
 • Annak ellenére, hogy a sportmasszázs az aktív sportolók körében elterjedtebb, ezt a masszázsfajtát bárki igénybeveheti.