Inzulinrezisztenciáról közérthetően

Az inzulinrezisztencia az ösztrogéndominancia velejárója az esetek igen nagy százalékában, ezért tényleg fontos figyelni rá:
Mit jelent az IR? az inzulin egy hormon, ami egy üzenet közvetítő molekula. Azt az üzenetet viszi el a sejtekhez, hogy: „fogadjátok be a tápanyagot –vércukrot-”.
(Kinek milyen arányú fehérje, zsír, szénhidrát arányokra van szüksége sejt szinten arra itt nem térek ki.)


A sejt rezisztenciája azt jelenti, hogy sokkal többször kell „hallania” az említett üzenetet ahhoz, hogy tegye a dolgát a sejt. Vagyis rezisztenssé válnak a sejtek az inzulin hírközvetítő molekula válaszára. Miért nem jó ez? A hasnyálmirigy béta sejtjei termelik az inzulint, ha a béta sejtek egyszer elfáradnak és nem akarnak megfelelő mennyiségű inzulint termelni, akkor a cukorbetegség biztosan létrejön és rosszabb esetben az inzulint kívülről kell pótolni, hogy a vércukor szintünk normál tartományban maradjon.

insulin-resistence
Az inzulinrezisztenciát tünetekből és fizikai jegyekből is fel lehet ismerni:

Tünetek: étkezés halasztásakor remegés, hasi elhízás, fejtetői hajhullás, rendszertelen vérzés, édességvágy, édesség/szénhidrát fogyasztás után gyengeség, nyugtalanság, szapora szívverés, vérnyomás esés, verejtékezés, nehézkes fogyás.


Fizikai önvizsgálat: Robb Wolf a test derék-csípő arányának vizsgálatát is ajánlja diagnosztikus eszközként. Vagyis mérjük le a derekunk legkeskenyebb részét és arányosítsuk a csípő legvastagabb részéhez. Nőknél a 0,7 míg férfiaknál a 0,9 –es arány áll a legszorosabb összefüggésben az egészséggel.


Hogy lehetek újra egészséges?
– Minden cukrot és finomított szénhidrátot ki kell iktatni az étrendből
– Heti 3* 60 perc lehetőleg interval és kardio edzést egyszerre végezni
Vagy létezik egy szinten tartó edzés is Tabata japán mestertől, mely által napi 4 perces intenzív köredzés megakadályozhatja, hogy az állapot tovább romoljan
– ha minden rendben nálad mégis van IR-ed, akkor érdemes az allergéneket kiiktatnod az étrendedből, mert nemcsak magas szénhidráttartalom okoz IR-t és cukorbetegséget, hanem az allergének is, úgymint glutén és tejtermékek.
– tápanyaghiánypótlás esetén több dolog is szóba jöhet ehhez érdemes testre szabott megoldást kérni, mert mindannyian egyének vagyunk és ezért egyéni minden megoldási lehetőség is

[button link=”https://voltig.hu/funkcionalistaplalkozas/” type=”big” color=”orange” newwindow=”yes”] Egyénre szabott segítséget kérek![/button]