Ínhüvely gyulladás miért alakul ki? Mit tehetünk? Milyen lelki okok állhatnak a háttérben?

Elég sokat hallani erről a betegségről és sokan nem ismerik fel, hogy baj van. Pedig ha nem kezeled időben, akár a műtéti beavatkozásra is sor kerülhet! Honnan tudhatod, hogy ínhüvelygyulladásod van? Hol is vannak ezek az ínhüvelyek és mik ezek?

Ínhüvelyek a kézfejen, a csuklón, a bokán és a lábfejen találhatóak. Ezek az inakat, amik az ujjakat mozgatják, magukba foglaló alagútszerű képződmények. Feladatuk az, hogy segítsék az inak mozgását, illetve a bennük található nyákszerű anyag segítségével súrlódásmentessé tegyék ezeket a mozgásokat. inhuvely

Ínhüvelygyulladás

Ínhüvelygyulladás leggyakrabban látott klinikai kézsebészeti betegségek közül való. Főképpen az ín rövid távon gyakori vagy túlzott erővel való megerőltetése okozza, esetleg krónikus hideg levegő. A fájdalmas ínhüvelyben szöveti gyulladás lép fel.

Ha a képen látható teszt fájdalmat okoz, már gyanakodhatsz.

A probléma kezelése Kinesio Tape felragasztásával:

Amennyiben kinesio tape-et szeretnénk használni a probléma megoldására akkor a hideg színek közül válasszunk (kék,zöld,fekete)a megfelelő hűtés érdekében. Én a feketét ajánlom mert ezt hűti a legerősebben a gyulladt területet.

FONTOS!

A tape felhelyezését bízzuk mindig szakemberre!

Felhelyezés előtt krémet 3 napig ne használjunk mert a tape fel fog jönni.

inhüvelygyulladáskezelése2

inhüvelygyulladáskezelése

(a képen látható felragasztás ki van egészítve egy csukló fajdalom kezeléssel is.)

– Fibrines ínhüvelygyulladás

Ez a gyakoribb előfordulás. Hosszabb ideig tartó, egyoldalú megerőltetés hatására alakul ki. Ebben az esetben nem csak az ínhüvely duzzad meg, hanem a benne lévő folyadék állaga is megváltozik. Ez leggyakrabban az ujjak feszítő ínakban, a kézháton alakul ki. Ez főként olyanokra jellemző, akik egyoldalú, monoton munkát végeznek a kezeikkel. Ilyen munkát végezhetnek például a gépírók, pénztárosok, zongoristák, felszolgálók.

Kialakulásakor spontán fájdalom jelentkezik, fájdalmassá válik az ujjak mozgatása. A begyulladt terület duzzadt, meleg és nyomásra igen érzékeny. Az ujjak mozgatásakor, furcsa ropogó, dörzsölő érzés alakul ki, mivel az ínhüvelyfolyadék állagának megváltozása miatt. Enyhébb gyulladáskor elég lehet hideg vízzel borogatni a gyulladt területet. Komolyabb gyulladás esetén 1-2 hétre sínezéssel nyugalomba helyezik a végtagok, és általában fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt is kell szedni. Ha nem adsz elég időt a regenerálódásra (sajnos a mai világban nem nagyon engedheted meg magadnak, hogy 1-2 hétre kiess a munkából) a gyulladás kiújulhat. Ilyenkor akár fizikoterápiás kezelésre is sor kerülhet, illetve súlyosbodhat az állapot.

– Gennyes ínhüvelygyulladás

Ez általában fertőzéssel alakul ki. Ilyen lehet, ha például szálka, tű vagy hasonló dolog okozta szúrás éri az ínhüvelyt, vagy át is terjedhet rá például egy körömágy gyulladás. Ilyenkor a tünetek gyorsan kialakulnak. Erős és spontán fájdalommal és nyomásérzékenységgel jár. Az érintett terület duzzadt, piros és meleg tapintású. Könnyedén átterjedhet a többi ujjra is, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni a kezelését. Komolyabb eseten magas láz, hidegrázás, sőt, nyirokérgyulladás is kialakulhat.

Az első lépés, ha már sajog a csuklód, hogy PIHENJ. Sokan edzenek úgy, hogy a fájdalom ellenére tovább súlyzóznak, TRX-eznek és fáslikkal próbálják stabilizálni a mozgást. Nem jó ötlet. Hagyd ki az edzést, különben hónapokig fog fáj a karod, és nem fogsz meggyógyulni.

Második lépésként keres valakit aki szakszerűen tud kinesio tape-et felragasztani a probléma kezelésére.

Mi a lelki háttere lehet ha ilyen probléma üti fel a fejét az életünkben?

Idézet a “Mit árul el a betegséged?” című könyvből:

Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s a határozott fogás lehetetlenné válik. Ez tipikus „titkárnői betegség” kiváltó tényezőjének elsősorban az írógépelést tartják. A betegség valódi oka azonban a pszichikai, munkával összefüggő túlterhelés.

Ínhüvelygyulladás: az az érzésem, túl sokat kívánnak tőlem; elutasító lelki magatartás a munkával szemben; engem túlterhelnek és kihasználnak

Fiziológiai szempontból a test minden nehézség nélkül képes lenne az előírt munkamennyiség elvégzésére. Ezen oknál fogva nem is kap minden, nagyjából egyforma teljesítményt végző titkárnő ínhüvelygyulladást. Viszonylag gyakran csupán azok betegszenek meg, akik az elvégzendő mennyiséget túlzottnak, nyomasztónak vagy indokolatlanul soknak tartják. Aki munkájával szemben ilyen elutasító magatartást tanúsít, számos esetben testi szinten „gondoskodni” fog arról, hogy munkaképtelenné váljék, minthogy kezét nem tudja mozgatni többé, ami orvosilag minden bizonnyal diagnosztizálható is. Az ínhüvelygyulladás az okok tekintetében az izomgörccsel rokonítható. A betegnek itt is a következő kérdéseket kellene magának feltennie:

– Mi nem megy nekem egyszerűen tovább?

– Milyen mértékben várok el túl sokat magamtól, vagy várnak el tőlem mások?

– Úgy érzem, hogy kihasználnak vagy túlterhelnek?

– Félek-e attól, hogy elégedetlenségemnek hangot adjak?

– Milyen mértékben várok el munkámért vagy teljesítményemért köszönetet és elismerést, s vajon megkapom-e?