Hiperaktivitás és a táplálkozás

A nyugati étrend számtalan olyan anyagot tartalmaz, amelyre a szervezetünk nincs, vagy csak kevésbé van felkészülve. Ezek az anyagok – különösen gyermekkorban – könnyen okozhatnak figyelmi, és érzelmi zavarokat az arra érzékeny gyermekek esetében. Az ilyen gyerekekre mondják azt, hogy hiperaktívak, figyelemzavarosak: ami igaz, de nem biztos, hogy a gyógyszeres kezelés, vagy a pszichoterápia a megoldás: lehet, hogy egyszerűen étrendet kell váltani, és megszűnnek a bajok.

hiperaktiv_etel

Viselkedési toxikológia

Az elmúlt évtizedekben – a világ számos pontján, egymástól függetlenül – mutatták ki tudósok, hogy egyszerűen nem vagyunk felkészülve a modern ételekben rejlő számtalan toxikus (mérgező) anyagra: különféle ételízesítőkre, ízfokozókra: amelyek gyakran okoznak hiperaktivitást, ami valójában nem más, mint az ezekre adott agyi válaszreakció. Elképzelhető, hogy a hiperaktivitás nem öröklött betegség, és egy kis odafigyeléssel, diétával elkerülhető?

 

Diétával a hiperaktivitás ellen?

Ha belegondolunk, megdöbbentő a hasonlóság egy hiperaktív gyerek, és egy túl sok kávét megivott felnőtt között. Mindketten idegesnek tűnnek, csaponganak, jár kezük-lábuk, nem figyelnek, fel vannak pörögve. Csak amíg a felnőtt esetében ismerjük az okot (a sok kávé), addig a gyereknél nem. Fura, hogy ebben az esetben a gyermeket gyógyszerezzük szedáljuk, és visszük pszichológushoz, a kávétúladagolt felnőttre legyintünk. Pedig mindketten ugyanattól szenvednek: valami stimulálja az agyukat. Azt tudjuk, hogy a felnőttét a kávé, de a gyerekét mi? A legújabb kutatások szerint az adalékanyagok, melyeket az étellel együtt visz be a szervezetébe. De hogyan lehet elkerülni ezt?

 

FAILSAFE diéta: és a véletlen felfedezés

A Failsafe diéta (Adalékanyagoktól mentes, alacsony szalicilát, és ízfokozó tartalmú) lényege, hogy 3 kémiai vegyületet egyszerűen nem viszünk be többé a szervezetünkbe. (Egyébként hatásában hasonlít a paleolit diétára). Ez a három kémiai vegyület a szalicilát, a glutamin, és az aminok.

Ezt az étrendet, még az 1970-es években fejlesztették ki allergiások számára. A kísérletek / tesztelés közben azonban azt vették észre, hogy a hiperaktív páciensekre a diéta jó hatással van, mert előbb csökkent a hiperaktivitás, majd sokszor meg is szűnt. Akkor még nem tudták azt, amit mára már ismerünk: a mindennapi étrendünkből a tej, a szója, vagy épp a csokoládé, szignifikánsan növeli (akár 75%-kal) a hiperaktivitás esélyét. A FAILSAFE diéta pont ezeket az elemeket nem tartalmazza, így hiperaktív gyermekeken, felnőtteken is segíthet.

 

Étrend, hiperaktivitás ellen?

Ha a gyermeked, vagy te hiperaktív vagy, lehet, hogy megvan a megoldás: étrendet kell váltanod, kerülnöd kell a magas szaliciltartalmú ételeket, és italokat (nem kell mindent elhagyni, de lehetőség szerint kerülnöd kell) és nagy eséllyel csökkennek, majd elmúlnak a panaszaid.
Miért nem tudtad ezt eddig?

Jogosan vetődik fel benned az a kérdés, hogy miért nem tudtad ezeket eddig? Talán éppen azért, mert a hiperaktivitás (a gyerekek 8-11%-ra rá lehet fogni) hatalmas üzlet. Kiknek lehet érdekük az, hogy kiderüljön, hogy egy kis odafigyeléssel, diétával a baj csökkenthető, vagy akár megszüntethető?…….

Szerző: Voltig Judit Funkcionális Táplálkozási szakértő