Gyógytorna

Hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.

Irodai gyógytorna

Rendszeres gyógytornával a hát-, és derékfájás tünetmentessé tehető . A  mozgásnál a gravitáció, valamint a külső ellenállás befolyásolja a mozgáshoz szükséges erőt és az izommunkát. A hát-, és derékfájás többnyire izomfájdalom következménye.

Ez az egyik leggyakoribb megbetegedés. Nagyon sok tényező kiválthatja, serdülőkorban gerincferdüléshez vezethet. Általában az első panaszok 30 és 50 év között jelentkeznek, melynek okai a túlnyújtott hátizmok és a gerincízületi szalagok, melyek nem megfelelő emeléstől, túlterheléstől alakulhatnak ki.

Modern társadalmunk mozgásszegény életmódja is a rossz tartáshoz vezet, mely megbontja a gerinc természetes egyensúlyát. A fájdalom jelzi, hogy a csigolyák kimozdultak a helyes formából. Ilyenkor a szervezet, automatikusan próbálja rögzíteni az elmozdult csigolyákat, a gerinc mellett futó izomkötegek segítségével, amikor is a gerinc két oldalán futó izom görcsbe feszül.

Ezt a görcsös fájdalmat meg lehet szüntetni különböző gyógyszerekkel, de hatásuk viszonylag rövid ideig tart, ugyanis a gyógyszeres kezeléssel nem a kiváltó ok lett megszüntetve. Csak a tünetek mérséklődése után ajánlott a mozgásterápia. Mindenképpen huzamosabb ideig tarthat a panaszmentes állapot a rendszeres gyógytornával és masszázzsal.

Irodai gyógytorna

A lumbágó azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4. embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

A nyaki fájdalom nem annyira betegség, mint inkább tünet. Okozhatja rossz testtartás, gerincsérv, porckorong kopás. Egyik leggyakoribb oka a rossz testtartás, vagy egyszerűen magas párnán való alvás, a számítógép előtti állandó ülés.

Ilyenkor a nyakizmok és szalagok tartósan megfeszített állapotba kerülnek. Ez okozhat átmenetileg nyakfájást és nyakmerevséget. A nyaki gerincben lehet porckorongkopás is, ami önmagában nem veszélyes. Ha azonban ez az állapot tartósan fenn áll, akkor ennek már súlyosabb következményei lehetnek. Ennek megelőzésére ugyancsak a gyógytorna a masszázs és a rendszeres mozgás javasolt.

Kezelés típusok:

Mozgásszervi Állapotfelmérés

Egyéni Gyógytorna

McKenzie gyógytorna – porckorongsérv hatékony kezelése

Schroth terápia – gerincferdülés hatékony kezelése

Állkapocs ízületi (TMI) gyógytorna