D-vitamin hiány nyáron? Miért? Hogy lehet ez?

Tudtátok, hogy a magas SPF tartalmú fényvédők nemcsak az UVA és UVB sugarait szűrik, hanem a D-vitamint is? Sajnos ez így van, ezért lehetünk például a sok napsütés ellenére is depressziósak vagy krónikusan fáradtak nyár végén is. Pedig az lenne a logikus, hogy nyár végére kellően feltöltődünk D-vitaminnal ugye? Sokáig én is ebben a hitben éltem, de pár éven keresztül minden augusztusban megnézettem D-vitamin szintemet és csodálkoztam rajta, hogy hiába imádok a nap alatt sütkérezni egész nyáron, a D-vitamin szint nem volt a normál tartományban. Ekkor kezdtem kutatni a témát. Nemcsak a táplálkozás van mélyen hatással a D-vitamin szintre, hanem a bőrön keresztül felszívódó kemikáliak is. Míg táplálékaink számtalan méregtelenítő-, emésztési folyamaton mennek át a krémek bizony 70%-a szívódik fel bőrön keresztül –hozzáteszem ez sokkal jobb arány -. Ezért nézzük meg, hogy mit tartalmaznak a testápoló szereink és főleg a naptejeink. Ehhez segítség lehet a kremmania.hu weboldal.

D-vitamin hiány nyáron
Na de miért kell a D-vitamin?


A D-vitamin zsíroldékony vitaminok közé tartozik. Intenzíven befolyásolja a hormon egyensúlyt pozitív irányba, ez a mai világban a sok cukor és finomított szénhidrát miatt igencsak aktuális és napi témává vált. Ezt a vitamint gyulladáscsökkentő vitaminnak, sőt gyulladáscsökkentő hormonnak is szokták nevezni. Ez utóbbi miatt jótékony hatása van minden ösztrogéndominanciában szenvedő hölgy vagy úr részére: endometriózus, PCOS, méhmióma, kellemetlen menopauza, prosztata problémák, fejtetői hajritkulás, hasi elhízás.


A D-vitamin pótlása ezért nélkülözhetetlen nyáron is. Fontos pótolni, ha fehérebb a bőröd és hamarabb megpirulsz a naptól, ha stresszes vagy és feszült, ha minden nap fáradt vagy, ha nem alszol megfelelő minőségben, ha nyáron is és ok nélkül depressziós vagy jó esélyed van arra, hogy a D-vitamin pótlással megszűnik hangulatingadozásod. Fontos pótolni, ha 10 SPF feletti naptejjel kened magad nyáron. Fontos pótolni, ha gyulladás van a szervezetben pl. Hashimoto esetén a pajzsmirigyet érdemes kenni. Fontos, hogy 4-5 naponta változtassuk a kenés helyét, mert a receptoraink elfáradhatnak, ezáltal nem veszik fel ugyanazt a hatóanyag mennyiséget. Fontos, hogy eres területeket kenjünk a még intenzívebb hasznosulás érdekében.
Az alábbi két termék magas hatóanyagtartalmú, mindkettő alkalmas külső használatra, hisz amit a bőrünkre kenünk, nagyobb mértékben szívódik fel, mint szájon át.

Kérdés esetén keress bizalommal:

Voltig Judit

Funkcionális Táplálkozási Szakértő

judit.voltig@gmail.com