ANNAK AKIT ILLET (To Whom it May Concern) Prof. Makkai Ádám Ajánlói levele

Nyolcvan évesen költöztem haza Magyarországra hatvan év után az Egyesült Államokban, ahová 1957 január 1-én érkeztem. Pár rövid hét alkalmi munka után már 1957 március elején elsőnek jutottam be a Harvard egyetemre mint harmadéves orosz-francia szakos. Alapdiplomám középiskolai tanárságra jogosít s ezzel elszegődtem egy magán iskolába Honoluluba, a Hawaii szigetekre, majd innen két év után vissza az USA keleti partjára, ahol a  Yale University posztgraduális hallgatója lettem általános nyelvészetből. Itt nyertem el a Magister Artium (MA) nevű diplomát 1962-ben és a PhD (philosophiae doctort) 1967-ben. Mindez nagyon megerőltető volt számomra, mivel 1945 nyarától kezdve a gyermekbénulás (poliomelitis) tüneteivel kellett megküzdenem.

Vékonyabb és rövidebb a bal lábam 4 cm.rel, a jobb bokám merev, nem tudok sarokra állni. A kicsit elferdült tartásom miatt nagyon gyakori volt a  nyakideggörcs és a “Hechsenschuss”.

Szakorvosi kezelésekre csak Chicagoi egyetemi tanár koromban került sor, itt egy ostheopata szakember vett gondozásba és ez hozott először javulást. Az ostheopátia a hátgerincből induló idegek masszirozásával, speciális mozgatásával gyógyítja paciensét. Ilyen speciálisan képzett szakorvos csak nagyon kevés van Amerikán kívül, rokona talán a “csontrakó orvos” lehetne.

Végre Voltig Tamás személyében emberemre találtam. Mintha röntgen lámpások volnának az ujjbegyeiben, Tamás mindig megtalálja ha valami uj begörcsösödés keletkezett valahol. Türelemmel és nagy szakértelemmel végigdörzsöl hanyatt fektemben, majd a másik oldalról. A kezelése egy óra harminc perces. Tamás az egész testet kezeli, a kéz ujjait csak úgy mint a láb, a nyak és a comb valamint a hátizmokat.

Tamás rendkívül erős és segítőkész.  Fel és lesegít kezelő asztaláról melyet a vállán hoz és visz a kocsijától egy kis betegszállító liftig amely a hálószobámhoz vezet.

Tamás pontos, becsületes és 100%-ig megbízható.

Tamás úgy mondhatni divatba jött Nagy Budapest területén—-nehezen tud új leendő páciensnek időpontot adni.

Tamás kedves, baráti társalgó, megérzi amikor el kell aludnom és nem fáraszt felesleges beszélgetéssel, ám ugyanakkor sok mulatságos történetet tud.

Szerencsés páciens az az ember aki ismeri Voltig Tamást gyógymasszőrének tudhatja.

Dr. Prof. Makkai Ádám

Nagy Kossuth Díjas magyar költő, nyelvész, műfordító. A Magyar Szent István-rend kitüntetett

makkaiadam@yahoo.com