Alfa-liponsav, a sokoldalú antioxidáns

Az alfa-liponsav napjaink egyik legsokoldalúbb antioxidánsa. A főbb ismert antioxidánsok közül egyedül a liponsav rendelkezik azzal a kivételes képességgel, hogy mind vízoldékony, mind zsíroldékony közegben is képes kifejteni hatását. Ennek az egyedülálló tulajdonságnak köszönhetően a liponsav szervezetünk minden egyes sejtjébe (beleértve az agysejteket is) képes eljutni, és számos korral járó krónikus betegség, valamint a szív- és cukorbetegség megelőzésében aktív szerepet lát el. Azáltal, hogy a vér-agy gáton is képes áthaladni, olyan súlyos idegrendszeri és kognitív (szellemi) funkciót érintő betegségekkel is felveszi a harcot, mint pl. az Alzheimer és Parkinson kór.

Állatokon végzett kísérletekben kimutatatták, hogy az alfa-liponsav acetil-l-karnitinnal kombinálva a fiatal sejtek szintjére regenerálja az öreg sejtek mitokondriális anyagcsere folyamatait, feljavítja a szervezet energiatermelését, a fizikai aktivitást, a szellemi funkciót, a szív és immunrendszer működését .

Napjaink egyik nagy tömegeket érintő betegsége a cukorbetegség és a metabolikus szindróma (anyagcserezavar), amely betegség számos rizikófaktor együttes kombinációját jelenti: inzulin-érzékenység, magas koleszterin, magas vérnyomás és gyulladások. Ezek együttese ráadásul megnöveli a szív- és érrendszeri, valamint rákbetegség kockázatát.

Kutatási eredmények sokasága igazolja, hogy az alfa-liponsav egy hatékony összetevő az optimális vércukorszint fenntartásában, a metabolikus szindróma, az inzulin-érzékenység és az érrendszeri betegségeket jellemző állapotok, mint pl. az érfal-funkció (endotélium) javításában. Meggyőző eredményeket értek el vele glaukóma, szürkehályog, migrén, sztrók, idegrendszer-védelem, elhízás és daganat-megelőzéssel kapcsolatban.

Az alfa-liponsav visszafordítja a sejtek mitokondriális elöregedését

Sejtjeink (és szervezetünk) energiaháztartását egy mitokondriumnak nevezett egység irányítja. Minden sejtünkben megtalálható energiatermelő „erőművek”. A kutatók úgy becsülik, hogy minden lélegzetvételünkkel bevitt oxigén 85%-át a mitokondriumok használják fel testünkben . A ma leginkább elfogadott tudományos elmélet szerint (Bruce Ames Ph.D. biokémikus) a korral járó betegség tünetek, időskori elváltozások hátterében ezen mitokondriális egységek működésének fokozatos hanyatlása áll.

Biokémiai kutatások szerint, azok a sejtek, amelyekbe öreg állatokból vett mitokondriumokat juttattak be, sokkal gyorsabban elöregedtek, mint a fiatal mitokondriumokkal befecskendezett sejtkultúrák [13,14]. Az állatokon végzett kísérletekkel igazolták, hogy az alfa-liponsav acetil L-karnitin aminosavval kombinálva a fiatal sejtek szintjére regenerálja a mitokondriumok működését. Ezen állatok fizikai aktivitásának, szellemi funkciójának, szív- és immun működésének korral járó hanyatlása nagy mértékben visszaállítható az alfa-liponsav és karnitin együttes használatával (vitalitás fokozás).

Inzulin-érzékenység javítása, diabéteszes neuropátia

Az alfa-liponsav egy inzulin utánzó anyag, amely növelni képes az inzulin rezisztens sejtek cukorfelvételét. A hasnyálmirigy által termelt inzulin segíti a vércukrot és aminosavakat a sejtjeinkbe eljutni, azonban a sejtek érzékenysége az inzulinra különböző okok miatt eltompulhat. Az inzulin-érzékenység helyreállítása visszaállítja a sejtek egészséges cukor- és aminosav anyagcsere háztartását ( az inzulin-érzéketlenség lényegében cukorbetegséget jelent, és megnöveli az elhízás és érrendszeri megbetegedés kockázatát). Európai kutatók tizenkét túlsúlyos (átlagosan 53 éves) II-es típusú cukorbeteget vizsgált napi kétszer 600 mg liponsav bevitele során. A liponsav nagyon rövid idő alatt, négy héttel a kezelés megkezdése után jelentős javulást eredményezett az inzulin-érzékenységben.

A liponsav különösen hatékony a fájdalommal és zavaró idegirritációval járó diabéteszes neuropátia megelőzésében. Ez egy idegrendszer károsodását mutató tünet, amely szinte elkerülhetetlen komplikációja a nem optimális vércukor-anyagcserével rendelkező embereknek [6]. A diabéteszes neuropátia a végtagok égő, szúró, bizsergő érzésével kezdődik, előrehaladott állapotában a fájdalom eltűnik, ugyanis súlyos károsodást szenvednek a mikroszkópikus véredények. Végül az idegi funkciók elvesztése nyílt sebek, fertőzések és még amputációhoz is vezethet. Annak ellenére, hogy számottevő tudásunk van a betegség kialakulásáról, mai napig nem létezik olyan gyógyszer, amely kielégítően és hatékonyan kezelné, megelőzné ezt a tünetet.

A liponsav erőteljes antioxidánsként képes megakadályozni az idegek környezetének és vérellátásának sérülését. 328 diabéteszesen (cukorbeteg) végzett placebo-kontrollos vizsgálat kimutatta, hogy a liponsav jelentősen javítja a diabéteszes neuropátiás betegek tüneteit, 5 hét használat után a fájdalom, szúró, égő érzés, a lábzsibbadás nagymértékben lecsökkent [8]. Egy másik 24 beteget megfigyelő vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a szervezetbe bevitt 600 mg alfa-liponsav 47 %-kal csökkentette az idegirritáció mértékét. Kimutatható az alfa-liponsav jótékony hatása a cukorbetegséggel együtt járó szervi komplikációk megelőzésében is. 84 beteg 18 hónapig tartó (600 mg liponsav bevitel) kezelése lelassította a diabéteszes neuropátiával járó vesekárosodás lefolyását [10]. Németországban gyógyszerként használják a neuropátia és az alkoholizmussal együtt járó komplikációk, valamint májbetegségek kezelésében.

A liponsav rákellenes hatása

A liponsav szervezetünk egyik legfontosabb antioxidánsa, részben azért is, mert képes a glutation termelődését regenerálni. A glutation három aminosavból (cisztein, glutaminsav, glicin) felépülő, szervezetünk belső antioxidáns rendszerének egyik kulcseleme. A máj nagy mértékben tartalmaz glutationt, ami jól mutatjafontos szerepét a szervezet méregtelenítési folyamataiban. Az alacsony glutation szint összefüggésbe hozható számos rákbetegséggel és a legyengült immunrendszerrel. A glutationt étrend-kiegészítőként hiába fogyasztjuk, ugyanis az emésztőrendszerünkben lebomlik, mielőtt a sejtjeinkhez eljutna.

Az alfa-liponsav számos más fontos antioxidánst is képes újrahasznosítani úgy, mint a C- és E-vitamint, valamint Q10-et. A kutatók úgy gondolják, hogy ezáltal ezen antioxidánsok hatását fokozza, hogy azok kritikus betegségek (pl. cukorbetegség, idegrendszeri megbetegedés, szívbetegség) ellen küzdjenek. A rák kutatók figyelme egyre inkább az alfa-liponsavra összpontosul sokoldalú gyulladás csökkentő hatásai miatt. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy az elrákosodás láncszerű folyamatában több ponton közbeavatkozzon. Kísérleti vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak leukémia, tüdő, mell- és májdaganatok ellen.

Az alfa-liponsav a szem védelmében

Idősebb korban szemünk sebezhetőbbé válik arra, hogy szemlencsénk elhomályosodása, szürkehályog képződés ill. a retina idegek roncsolódása miatt jelentős látásromlást szenvedjen el. Az alfa-liponsav jelentős védelmet tudott biztosítani szürkehályog képződése ellen állatkísérletekben [27]. A kutatók szerint a glutation szintézis fokozásának köszönhető. (A glutation kulcs szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében.)

Egy másik súlyos látás probléma a zöld hályog (glaukoma). Nyitott zugú glaukómás betegeken végzett vizsgálatban 150 mg liponsav használata három hónap alatt pozitív változásokat ért el a látásélményben és egyéb mutatókban.

Az alfa-liponsav és E-vitamin kiváló idegregeneráló anyagok. A látásélességért, a színérzékelésért, a szemlencse optikai tulajdonságain kívül a retinán található idegsejtek állapota is nagy mértékben felelős. Az idegsejtek működése korral, betegségekkel (pl. cukorbetegség) fokozatosan romlik. Legújabb tanulmányok szerint az alfa-liponsav és E-vitamin kombinációja megakadályozta a retina idegsejtek elhalását állatkísérletekben (a retinitis pigmentosa egy olyan betegség, amelyre napjainkban semmilyen hatékony orvosi kezelés nem létezik.)

Az agy és idegrendszer védelme

Mivel az alfa-liponsavnak kiváló képességei vannak semlegesíteni a káros oxidációs hatásokat, intenzív kutatások zajlanak az idegrendszer védelmében kifejtett hatásáról. A liponsav ellentétben a legtöbb antioxidánssal képes áthatolni a vér-agy gáton, és elérni az agyi idegsejteket. Ezáltal olyan súlyos degeneratív betegségek ellen tud védeni, mint az Alzheimer és Parkinson kór.

Állatokon végzett kísérletek szerint az alfa-liponsav lecsökkentette az agyvérzés okozta agykárosodás mértékét. Azon állatok, amelyeket alfa-liponsavval kezeltek, háromszoros túlélési aránnyal rendelkeztek kezeletlen társaikhoz képest.

Az Alzheimer egy idegrendszeri betegség, amelyre jelenleg nem ismert gyógymód. Általános vélekedés szerint a betegség hátterében a romboló oxidációs hatások miatt kialakult idegszövet-károsodás áll. Egy nemrég közzé tett tanulmány szerint negyvenhárom Alzheimer-kóros beteg négy éven keresztül napi 600 mg alfa-liponsavat kapott a szokásos acetil-kolin alapú gyógyszeres kezelés mellett. A kezelés időtartama alatt az orvosok úgy találták, hogy a betegség csak nagyon kis mértékben mélyült tovább, és felhívták a figyelmet arra, hogy a betegség lefolyásának mértéke drámaian alacsonyabb volt, mint más hosszú távú tanulmányok betegei esetében. A kutatók számos mechanizmust felfedeztek, amelyen keresztül az alfa-liponsav segíthet a szellemi funkciók romlásának megakadályozásában. Úgy gondolják, hogy növeli az acetilkolin termelődését, amely egy kritikus kémiai közvetítő anyag az agyban, és amelyben az alzheimeres beteg hiányt szenvednek.

A Parkinson kór egy olyan degeneratív idegrendszeri megbetegedés, amely mozgáskoordinációs problémákkal jár együtt. A kutatók szerint ennek oka a glutation szint korai lecsökkenése az agyban, amelynek következménye a mitokondriális anyagcsere-zavar, és az idegsejt-elhalás. In vitro laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a liponsav megakadályozta az idegsejtek glutation szintjének lecsökkenését és megőrizte a mitokondrium aktivitását. Ezenkívül előzetes vizsgálatok arra következtetnek, hogy a liponsav hatásos lehet a sclerosis multiplex kezelésében.

Elhízás elleni támogatás

Az alfa-liponsav jótékony sokoldalúan küzd a súlynövekedés és felesleges zsírlerakódás okai ellen. Agyunk működésére hatással van, hogy csökkentse az éhségérzetet, és ezáltal a kalória bevitelt. Optimalizálja a tápanyagból nyert energia felhasználását és a felesleges kalóriák elégetését. Túlsúlyos és elhízott emberek elveszítik érzékenységüket az inzulinra, amely megnövekedett vércukorszintet és a glikolízis folyamata által fokozott szövetkárosodást eredményez. Az alfa-liponsav feljavítja az inzulin-érzékenységet és ösztönzi a vércukor-felvételt, ezáltal csökkenti a vércukorszintet. A májban csökkenti a zsírok termelődését és felhalmozódását, ezáltal segít megakadályozni a veszélyes, nem alkohol okozta máj elzsírosodást.

Nehézfém méregtelenítés

A liponsav védelmet nyújthat toxikus környezeti nehézfém szennyezések ellen. Ezeket a veszélyes anyagokat (pl. arzén, kadmium, ólom, higany) megköti és inaktív (nem reagens) anyagokká alakítja át, amelyeket a szervezet később képes kiüríteni. Tanulmány igazolta a liponsav idegrendszert megvédő hatását higanymérgezés esetén és a máj védelmét arzén és kadmium behatás esetén.

Migrén megelőzés

Az alfa-liponsav segítséget nyújthat a migrénben szenvedőknek. Azok alanyok esetében, akik három hónapon keresztül napi 600 mg alfa-liponsavat kaptak a migrénes rohamok gyakorisága és intenzitása észrevehető mértékben csökkent.

Az egészséges bőrért

Az alfa-liponsav sokoldalúságát bizonyítja, hogy a bőr egészségének megőrzésében is szerepet vállal. Harminchárom, átlagosan 54 éves női alanyokon vizsgálat szerint 5%-os liponsavat tartalmazó krém három hónapi használata után a kontroll csoporthoz képest jelentősen csökkentette a bőr felületi érdességét, növelte simaságát, és csökkentette az UV fény okozta foto-öregedés hatásait.

Az alfa-liponsav az univerzális antioxidáns

Az alfa liponsav sokoldalúságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Mivel ma Magyarországon a vezető népbetegség a szív-és érrendszeri-, valamint a cukorbetegség, illetve főleg idősebb korban jelentős a fizikai energikusság és szellemi frissesség hiánya, az alfa-liponsav hatóanyag egy hatékony megoldás lehet ezen a problémák megelőzésére, kiküszöbölésére. Nem véletlen, hogy korunkban az ortomolekuláris (természetes) hatóanyagok szakértői szerint az alfa liponsav a legfontosabb hatóanyagok egyike a természetben. Az alfa-liponsav és acetil-L-karnitin külön-külön megnöveli az energikusságunkat, nem csak ideiglenes, élénkítő hatással bírnak, mint pl. a kávé vagy a ginzeng, hanem valódi, mérhető, sejtekben előállított energiát termelnek (az ATP szintézis fokozás által). Mivel kiváló idegrendszer regeneráló anyagok, az agyunk állapotára, “beolajozottságára”, a retina (látóideg) állapotára, a látásra, érzékelhető hatással vannak.

Források:

   Life Extension Magazine: Michael Anderson – Lipoic Acid Reverses Mitochondrial Decay

   Life Extension Report: Jose Antonio Ph.D. – Reducing Aging Markers with Lipoic Acid

   Life Extension Magazine: Mark A. Mitchell, MD – Lipoic A: A Multitude of Metabolic Health Benefits

A megjelölt forrásokat felhasználva szerkesztette és fordította: Dr.Beleznai Szabolcs | Pitás Viktória